Oranjehotel zoekt vrijwilligers met groene vingers.
Scan me of ga naar www.denhaagdoet.nl/o/Stichting-Nationaal-Monument-Oranjehotel/activiteiten/Oranjehotel-zoekt-vrijwilligers-met-groene-vingers/76670 om je aan te melden
Contactpersoon
Samenvatting
Het buitenterrein van het Nationaal Monument Oranjehotel is een als duinlandschap aangelegde tuin. Wie helpt deze te onderhouden?Uitgebreide omschrijving
Naast aanplant is er ruimte voor wat spontaan uit het naastliggende duingebied kom aanwaaien. De tuin wordt onderhouden door een groep vrijwilligers. Deze enthousiastelingen kunnen wel wat versterking gebruiken!
Het werk bestaat vooral uit wieden van wat niet in een duintuin thuis hoort en incidenteel snoeiwerk.
Het tuinwerk kent veel vrijheid. Na een eerste kennismaking kunt u tijdens openingstijden komen wanneer het u schikt. Wekelijks een paar uurtjes is ideaal, maar af en toe overslaan kan natuurlijk ook. Benodigde materialen zijn vanzelfsprekend aanwezig.
Lijkt u het leuk om af en toe de handen uit de mouwen en in de grond te steken en zo bij te dragen aan het behoud van het Oranjehotel als indrukwekkende en bijzondere plek?
Meld u dan aan via deze site of vul het formulier in op https://www.oranjehotel.org/nl/over-ons/vrijwilligers/
Over Stichting Nationaal Monument Oranjehotel
Bekende en onbekende gevangenen
Onder de gevangenen zaten bekende personen, zoals de 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema, Rudolph Cleveringa, Titus Brandsma, George Maduro, Pim Boellaard, Corrie ten Boom, Trix Terwindt, Anton de Kom, Simon Vestdijk, Henri Pieck en Heinz Polzer (Drs. P.). Naast hen talloze anderen. Voor velen van hen was het Oranjehotel het beginpunt van een lange tocht langs Duitse gevangenissen en concentratiekampen. Voor ruim 250 gevangenen was dit het eindpunt. Zij werden op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd.
Indrukwekkende verhalen
Tot 2009 was de cellenbarak in gebruik als gevangenis en daarom niet toegankelijk. Na een jarenlange restauratie en herinrichting werd in september 2019 het Oranjehotel als Herinneringscentrum door koning Willem-Alexander geopend. In het Nationaal Monument Oranjehotel hoort u nu verhalen over angst, hoop, geloof en vaderlandsliefde en ziet u in de tentoonstelling en films onder welke omstandigheden de gevangenen hier moesten leven. We laten zien hoe kwetsbaar vrijheid is en welke keuzes mensen maken op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in zijn greep hebben.