Nationaal Monument Oranjehotel zoekt Educatie Vrijwilligers
Contactpersoon
Scan me of ga naar www.denhaagdoet.nl/o/Stichting-Nationaal-Monument-Oranjehotel/activiteiten/Nationaal-Monument-Oranjehotel-zoekt-Educatie-Vrijwilligers/76676 om je aan te melden
Samenvatting
NMOranjehotel zoekt educatie vrijwilligers voor het geven van museumlessen en het begeleiden van leerlingen PO en VO.Uitgebreide omschrijving
Het Nationaal Monument Oranjehotel in Scheveningen biedt verschillende educatieve programma’s aan voor leerlingen uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Op de plek waar het echt gebeurd is, maken leerlingen op een interactieve manier kennis met de geschiedenis van het Oranjehotel en de maatschappelijke betekenis die deze voormalige gevangenis uit de Tweede Wereldoorlog nog altijd heeft.
Wat vragen wij?
Het NM Oranjehotel is per direct op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger die de klassen kan ontvangen. Samen met een andere educatieve vrijwilliger geef je de museumles en betrek je de groep leerlingen op een actieve manier. Dus, heb je ervaring in het onderwijs? Heb je affiniteit met het onderwerp? Maak je het bezoek graag relevant voor jongeren van nu? Dan zoeken we jou!
Wat bieden wij?
Je gaat deel uitmaken van een ervaren groep educatieve vrijwilligers, in een betrokken organisatie en komt te werken op een unieke, historische locatie. Je krijgt begeleiding en ondersteuning. Werktijden: in overleg. Afhankelijk van lesplanning, beschikbaarheid, vooral doordeweeks.
Aanmelden?
Ben je geïnteresseerd, herken je jezelf in bovenstaand profiel en wil je direct reageren? Stuur dan je gegevens en motivatiebrief naar [email protected], t.a.v. Ilse La Brijn (medewerker educatie en publieksbereik)
Over Stichting Nationaal Monument Oranjehotel
Bekende en onbekende gevangenen
Onder de gevangenen zaten bekende personen, zoals de 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema, Rudolph Cleveringa, Titus Brandsma, George Maduro, Pim Boellaard, Corrie ten Boom, Trix Terwindt, Anton de Kom, Simon Vestdijk, Henri Pieck en Heinz Polzer (Drs. P.). Naast hen talloze anderen. Voor velen van hen was het Oranjehotel het beginpunt van een lange tocht langs Duitse gevangenissen en concentratiekampen. Voor ruim 250 gevangenen was dit het eindpunt. Zij werden op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd.
Indrukwekkende verhalen
Tot 2009 was de cellenbarak in gebruik als gevangenis en daarom niet toegankelijk. Na een jarenlange restauratie en herinrichting werd in september 2019 het Oranjehotel als Herinneringscentrum door koning Willem-Alexander geopend. In het Nationaal Monument Oranjehotel hoort u nu verhalen over angst, hoop, geloof en vaderlandsliefde en ziet u in de tentoonstelling en films onder welke omstandigheden de gevangenen hier moesten leven. We laten zien hoe kwetsbaar vrijheid is en welke keuzes mensen maken op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in zijn greep hebben.