Vacature Bestuurslid Financiën (Penningmeester)
Scan me of ga naar www.denhaagdoet.nl/o/Stichting-Kompassie/activiteiten/Vacature-Bestuurslid-Financien-Penningmeester/88267 om je aan te melden
Contactpersoon
Samenvatting
Wil jij je inzetten voor ons prachtige doel en de verantwoordelijkheid van bestuurslid op je nemen? Stichting Kompassie zoekt een Bestuurslid Financiën!Uitgebreide omschrijving
Stichting Kompassie is op zoek naar een Bestuurslid Financiën (penningmeester). Ben je bekend met onze doelgroep? En heb je een netwerk binnen de GGZ? Wil jij je inzetten voor ons prachtige doel en de verantwoordelijkheid van bestuurslid op je nemen? Dan is deze functie wellicht interessant voor jou. Ervaring in een bestuurspositie is een pré. Heb je nog geen bestuurservaring, ook dan nodigen we je van harte uit te reageren.
Bestuurslid Financiën
(penningmeester)
Over Stichting Kompassie Kompassie is het zelfregiecentrum voor mentale gezondheid in Den Haag. Wij bieden ondersteuning aan inwoners van Den Haag met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. In 2024 werken ongeveer 75 (familie-)ervaringsdeskundige vrijwilligers samen met een klein team van beroepskrachten om onze missie te realiseren.
Als vrijwilligersorganisatie en zelfregiecentrum bevinden wij ons op het snijvlak van professionele zorg en het sociaal domein. Wij fungeren als de verbindende schakel tussen formele en informele zorg. Bij Kompassie kunnen Haagse burgers met een psychische kwetsbaarheid terecht voor praktische en mentale ondersteuning, zowel voor, tijdens als na een GGZ-behandeling. Daarnaast zetten we ons in voor preventie, stigmabestrijding en het collectieve belang van de doelgroep.
Over het bestuur
Het bestuur van Kompassie kent maximaal 5 en minimaal 4 bestuursleden. Bestuursleden worden geworven op grond van relevante kennis en/of vaardigheden op gebied van het op afstand besturen van een professionele organisatie. Elk bestuurslid is benoemd voor 4 jaar vanaf het moment van aantreden en kan stilzwijgend verlengd worden tot maximaal de volgende 4 jaar. De directeur is gemandateerd om op te treden als werkgever in de zin van de CAO.
Het bestuur:
- controleert en beoordeelt de directeur;
- stelt begroting en werkplan vast;
- neemt kennis van periodieke voortgangsrapportages;
- stelt beleidsplannen, jaarverslagen en jaarrekeningen vast;
- neemt kennis van inhoudelijke beleidsontwikkelingen;
- adviseert de directeur gevraagd en ongevraagd.
- benoemt de directeur.
Jouw taken
Als Bestuurslid Financiën (penningmeester) bewaak je en houd je toezicht op de financiën van de Stichting. Jouw taken zijn:
- Opstellen van de financiële meerjarenbegroting.
- Adviseren over de financiële risico’s
- Bewaken van de financiële conditie van de stichting.
- Advisering m.b.t. (additionele) financiële middelen (subsidies en fondsen)
- Vanuit het bestuur aanspreekpunt voor de accountant
- Toezicht houden op de jaarbegroting, het financieel verslag en de financiële jaaren kwartaalrapportages.
- Tijdig informeren van de overige bestuursleden over belangrijke (>10%) en/of te verwachten overschrijdingen van kostenposten en in samenspraak met de directeur aangeven wat de mogelijke consequenties zijn.
- Voorbereiden van de financiële agendapunten ten behoeve van bestuursvergadering, samen met directie.
- Wettelijk vertegenwoordigen van de bankrekening van de Stichting, samen met de voorzitter, en toegang hebben tot de bankzaken van de Stichting. Bestuurslid Financiën is tevens mede pashouder van de stichting en verstrekt samen met de Voorzitter volmacht aan de directie.
Tijdsinvestering
Het bestuur en directie vergaderen gemiddeld 6 keer per jaar. De vergaderingen duren 1,5-2 uur. Gedurende het jaar bezoeken bestuursleden stichting brede activiteiten zoals het kerstdiner en het personele uitje. De stukken voor de vergadering en toegestuurde informatie vragen een gemiddelde leestijd van 3 uur. Daarnaast kan het voorkomen dat aan afzonderlijke bestuursleden extra tijd wordt gevraagd ter ondersteuning van de werkzaamheden van de directeur.
Bezoldiging
Het bestuurslidmaatschap van Kompassie is een onbezoldigde functie. Gemaakte kosten worden vergoed.
Jouw profiel
Als bestuurslid financiën (penningmeester) heb je de overtuiging dat professionele belangenbehartiging van de GGZ-doelgroep, uitgevoerd door de doelgroep zelf, bijdraagt aan een betere leefomgeving voor deze groep. Je bent een teamspeler die oog heeft voor de soms tegengestelde belangen binnen de organisatie en het werk, en je hecht veel waarde aan het creëren van draagvlak voor besluitvorming. Je hebt een zakelijke instelling, maar verliest nooit uit het oog dat Kompassie vooral bijdraagt aan het welzijn van de GGZ-klant. In plaats van conflicten te zoeken, focus je op het vinden van kansen. Je bent in staat een positieve en oplossingsgerichte bijdrage te leveren aan beleidsbepalende gesprekken met de directeur en kunt de directeur ondersteunen in een snel veranderend politiek-maatschappelijk zorgveld. Onafhankelijkheid is essentieel, wat betekent dat je niet werkzaam bent bij Kompassie of een andere organisatie waar belangenverstrengeling kan optreden.
Kennis, ervaring en vaardigheden
Naast het bovengenoemde profiel heb je bij voorkeur bestuurlijke ervaring in het op afstand besturen van een non-profitorganisatie. Je hebt ervaring en kennis van financiën. Afhankelijk van je expertise ondersteun je de directeur waar nodig in zijn of haar werkzaamheden. Tot slot heb je affiniteit met en kennis van het leven van psychisch kwetsbare mensen.
Reageren?
Ben je geïnteresseerd in deze functie of wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Jacqueline van den Bos, directeur Stichting Kompassie, via 06 22 42 94 65 of [email protected].
Over Stichting Kompassie
Met totaal zo’n 60 vrijwilligers en een klein ondersteunend team ondersteunen we mensen in hun zelfredzaamheid en herstel. Dit doen we zowel individueel, door samen te zoeken naar oplossingen voor moeilijke situaties, als collectief door belangenbehartiging.
Daarnaast bieden we ruimte voor lotgenotencontacten en trainen we mensen in het ontwikkelen en inzetten van hun ervaringskennis.
Onze vrijwilligers weten uit eigen ervaring waar u allemaal tegen aan kunt lopen. Vanuit dat gevoel van ‘compassie’ willen ze u helpen.