Meest gemaakte fouten: wat moet je vooral NIET doen
Potentiële vrijwilligers hebben veel keuze. Elk afhaakmoment er is een teveel. Voorkom deze afhaakmomentjes dus zoveel mogelijk.
Een aantal van die afhakers
❌ Een lange vacaturetekst, met vooral een lange lijst eisen en wensen
Dan lijkt het meer op een vacature voor betaald werk, dat schrikt af. Lees hier voor tips voor een goede vacaturetekst: goede titel, korte tekst, leuke foto. En vergeet vooral niet: wat levert het op voor de vrijwilliger?
❌ Niet bereikbaar zijn
Vaak heeft iemand nog wel een vraagje over de organisatie en/of de vacature. Maar dan wordt de telefoon niet opgenomen. Misschien belt hij/zij nog een keertje, maar vaak ook niet.
❌ Onduidelijke functie
Vaak heb je voorkeuren als vrijwilliger, en wil je weten wat er van je wordt verwacht. Wees vooral duidelijk.
❌ Niet tijdig reageren als er reacties binnenkomen via Den Haag Doet of Volunteer The Hague
Als iemand de moeite heeft genomen om te reageren, dan is het zeer wenselijk om zo snel mogelijk een reactie terug te sturen. Ook als jullie geen interesse hebben.
❌ Teveel tijdsinvestering vragen
De meesten van ons hebben het druk. Er is best wel bereidheid om vrijwilligerswerk te doen, maar niet teveel uren. En graag ook flexibel in te zetten (dus zelf bepalen welke dag e.d.). Probeer de functie/taak dan ook klein te houden. En houd het zo flexibel mogelijk, bekijk de tips.
❌ Onduidelijke informatie over de organisatie
Zo willen veel vrijwilligers weten wat voor doelen jullie hebben. En ‘wat voor club’ is het. Dus vaak klikken ze door naar jullie website. Is deze onduidelijk en/of vol met verouderde informatie, dan is de kans op afhaken groot.
❌ Allerlei drempels opwerpen
Zoals verplichte formulieren in moeten vullen. Aangeven dat de VOG verplicht is, prima, maar zeg dan gelijk dat jullie dit regelen. Wees gastvrij, en nodig de potentiële vrijwilliger uit voor een kennismakingsgesprek. Past de functie niet, dan zijn er misschien andere taken die hij/zij kan doen.