Inschrijven

Actief in je buurt

Vrijwilligerswerk doen in de buurt

Vrijwilligerswerk doen kan ook in je eigen buurt! Dicht bij huis en samen met je buurtgenoten, die zich samen met jou inzetten voor de omgeving. Gezellig, interessant en nuttig dus! Kijk in de vacaturebank naar de mogelijkheden binnen jouw stadsdeel.

Den Haag Doet Burenhulp

Logo Den Haag Doet Burenhulp.

Den Haag Doet Burenhulp brengt vraag en aanbod bij elkaar. Het gaat om eenvoudige, meestal kortdurende klussen. Een klusje in huis of de tuin, vervoer naar de dokter, de hond uitlaten, boodschappen doen, koken of de tv instellen.

Buurthuis van de Toekomst

Twee vrouwen staan voor een buurthuis.

In het Buurthuis van de Toekomst werken sportclubs, scholen, culturele instellingen en andere organisaties in de wijk met elkaar samen. Zo is bijvoorbeeld de voetbalclub niet alleen een voetbalclub, maar ook een plek waar mensen samenkomen voor een praatje, voor een cursus of misschien wel voor huiswerkbegeleiding. Door het delen van voorzieningen en gebouwen kunnen clubs, organisaties en vrijwilligers samenwerken aan het welzijn van de buurt. 

Hagenaars nemen zelf het initiatief
Het Buurthuis van de Toekomst past bij de ontwikkeling dat bewoners ook zelf actief meedoen in hun wijk. De Hagenaars zetten zich in voor familie en buren. En ze zijn actief als vrijwilliger in sportverenigingen, buurtclubs en maatschappelijke instellingen. Mensen leren elkaar zo beter kennen. Ze zijn meer betrokken bij elkaar en hebben meer voor elkaar over.

Hoe het Buurthuis van de Toekomst eruit ziet
In het Buurthuis van de Toekomst worden bijvoorbeeld de seniorenbingo, zwangerschapsyoga, kinderopvang, tangolessen georganiseerd vanuit de sportclub, het verzorgingshuis of de school. Vrijwilligers nemen het heft in handen.

Subsidieregelingen
De gemeente heeft een subsidieregeling om uw accommodatie aan te passen zodat uw organisatie de functie van Buurthuis van de Toekomst kan vervullen.

Ondersteuning PEP
Wanneer u erover denkt om buurthuis van de toekomst te worden of uw buurthuis van de toekomst verder wil ontwikkelen, kunt u voor advies terecht  bij PEP. We kunnen ervaringen van andere buurthuizen van de toekomst met u delen, of samen op zoek gaan naar de oplossing voor uw specifieke vraag.

Inmiddels zijn er al meer dan 42 Buurthuizen van de Toekomst, verspreidt over de hele stad. Op de website vind je actuele informatie en kun je activiteiten, locaties en/of vrijwilligers zoeken en aanbieden.

Jouw initiatief

Afbeelding met tekst Activity

Eigen initiatief starten
Heb je een goed idee of een plan om iets te gaan aanpakken in je eigen buurt of elders in de stad? Dan roept dit vast vragen op! Hoe en waar begin ik? Wie wil en moet ik hier bij betrekken? Zijn er startkosten aan verbonden? Waar kan ik subsidie aanvragen? Vragen waar wij je het antwoord op geven!

Activiteitensubsidie
Heb jij een idee waarmee je de leefbaarheid in je stadsdeel kunt verbeteren? Of het welzijn in je wijk? Het stadsdeel kan jouw idee mogelijk financieel ondersteunen met een activiteitensubsidie. Ga voor meer informatie naar het activiteitensubsidieloket.

Samen met anderen
Heb jij een idee om je buurt mooier, gezelliger, groener of socialer te maken? En ben je op zoek naar mensen die willen meedenken en meedoen? Als initiatiefnemer kun je jouw initiatief bekend maken en deelnemers en vrijwilligers werven. Misschien vind je het leuk om mee te helpen bij een initiatief in jouw eigen buurt? Je initiatief aanmelden of je hulp aanbieden kan hier.

Jouw activiteit op de activiteitenkalender
Organiseer jij in jouw wijk een cursus, evenement of bijeenkomst? Meld deze dan aan. Dan krijgt het een plekje in de activiteitenkalender van jouw wijk. Via dit formulier kun jij jouw activiteit/evenement aanmelden.