Inschrijven

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies.

Deze melding niet meer tonen

Informatie voor organisaties

Zoekt u vrijwilligers?

Vrijwilligers zijn van grote betekenis voor een maatschappelijke organisatie. Ze kunnen met hun vaardigheden uw organisatie goed helpen. Andersom is vrijwilligerswerk heel waardevol voor Haagse burgers. Bijvoorbeeld omdat het voldoening geeft iets voor een ander te doen, iets nieuws te leren of te oefenen met de Nederlandse taal.

Plaats gratis vacatures, stages en cursussen

Bent u een maatschappelijke organisatie die op zoek is naar vrijwilligers? Plaats dan gratis een vacature bij Den Haag Doet! U kunt ook maatschappelijke stages en cursussen plaatsen. Hiervoor heeft u een account nodig. Bij de registratie vragen wij eenmalig uw gegevens

Actief op zoek

Heeft u snel vrijwilligers nodig? Of heeft u een vacature waarop u geen of weinig reacties krijgt? Ga dan zelf actief op zoek naar kandidaten in onze Kandidatenbank. U moet daarvoor ingelogd zijn. In de Kandidatenbank vindt u Hagenaars die beschikbaar zijn voor vrijwilligerswerk.

Vragen of hulp nodig?

Bel (070) 302 44 44 of mail naar service@denhaagdoet.nl. Komt u liever langs? Kijk dan welk Vrijwilligerspunt bij u in de buurt zit en maak een afspraak. Neem ook eens een kijkje in de handleiding Den Haag Doet voor organisaties.

Goed vrijwilligersbeleid

Als u vrijwilligers heeft gevonden voor uw organisatie, is het fijn om ze ook te behouden. Zorg daarom voor een goed vrijwilligersbeleid. Hieronder kunt u tips lezen over het boeien, binden en behouden van vrijwilligers. PEP Den Haag ondersteunt organisaties hierbij met advies, trainingen en informatie. Schrijf u in voor de nieuwsbrief van PEP Den Haag en u bent altijd op de hoogte van de komende trainingen. U kunt natuurlijk ook een online cursus volgen. Een aanrader is de e-learning boeien, binden en behouden. Lees ook onderstaande tips.

 • Zorg voor een leuke vacaturetekst met een aantrekkelijke titel. Het is het visitekaartje van uw organisatie. Begin daarbij met het belangrijkste voor de lezer: wat heeft de vrijwilliger eraan? Wees duidelijk wie u zoekt en gebruik voorbeelden. Wees creatief en onderscheidend. Op welke vacature zou u zelf klikken? 
 • Steeds meer vrijwilligers willen zich niet jarenlang verbinden aan een organisatie. Bedenk daarom voor welke periode u een vrijwilliger zoekt. Heeft u bijvoorbeeld maatjesprojecten voor een jaar? Bied de projecten dan ook aan voor een half jaar en kijk hoe het loopt. Het zou zomaar kunnen dat u meer reacties krijgt! 
 • Natuurlijk is het mooi meegenomen als één persoon veelzijdig is en u met alles kan helpen. In de praktijk zit aan iedere vacature simpele en moeilijkere kanten. Maak hier gebruik van en splits de vrijwilligersfunctie bijvoorbeeld op. Nog mooier is als twee vrijwilligers aan elkaar worden gekoppeld, zodat ze van elkaar leren. 
 • Vrijwilligers zijn óók medewerkers van uw organisatie. Het is dan ook belangrijk om ze er actief bij te betrekken, bijvoorbeeld door ze uit te nodigen voor werkoverleggen en mee te vragen met teamuitjes
 • Naast af en toe een praatje maken, is het verstandig om eens in de zoveel tijd een voortgangsgesprek te voeren. Heeft de vrijwilliger het nog naar zijn/haar zin? Hoe gaat het verder met ze? Door privéomstandigheden en/of veranderingen op de werkvloer kan namelijk de motivatie wijzigen. Wees hier op tijd bij, zodat bijsturen mogelijk is. Maak dus even tijd vrij en investeer. 
En wat dacht u hiervan?
 • Zonder vrijwilligers geen sportvereniging! Kan uw sportvereniging wel wat hulp gebruiken bij het werven en houden van vrijwilligers? Het team Verenigingsondersteuning van de afdeling Sportsuport van de gemeente Den Haag helpt u graag op weg. 
 • Staat u open voor internationale ervaring? Internationals zijn vaak uitstekende vrijwilligers, vanwege hun opleiding, inzichten, netwerk en beschikbare tijd. 
 • Ieder jaar in maart vindt NLdoet plaats: de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Heeft u een klus waarvoor u vrijwilligers goed kunt gebruiken? Doe mee met NLdoet en probeer de deelnemers voor langere tijd aan uw organisatie te binden. Ze hebben tenslotte uw klus uitgekozen uit vele andere klussen.

Vrijwilligers waarderen

Een compliment krijgen is altijd leuk. Zeker bij vrijwilligerswerk. Spreek dit daarom regelmatig uit naar uw vrijwilligers. En is er iemand jarig? Of is het kerst? Waardeer uw vrijwilligers dan met een kleine attentie. Uw vrijwilligers kunnen verder profiteren van:

 • de webwinkel van de gemeente Den Haag waar ze ieder jaar een cadeau mogen uitkiezen als dank voor hun inzet voor de stad. Vrijwilligers kunnen dit zelf aanvragen of u kunt uw vrijwilligers hiervoor aanmelden. Doe dat via uw organisatieaccount. Een leuke manier om uw vrijwilligers te waarderen. 
 • de Kortingspas. Daarmee krijgen vrijwilligers aantrekkelijke kortingen en vrijkaarten voor cultuur, winkels, sport & wellness en horeca. Iedere vrijwilliger in Den Haag heeft recht op de Kortingspas. Heeft u vrijwilligers in uw organisatie? Maak ze dan hierop attent. Ze kunnen zelf de Kortingspas aanvragen via Den Haag Doet. 
 • de nieuwsbrief. We houden uw vrijwilligers graag op de hoogte van het laatste nieuws. Dit kan zijn rondom nieuwe vacatures of cursussen, maar ook over de webwinkel. En natuurlijk de kortingen die ze met de Kortingspas kunnen krijgen. Ze kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief via hun account.
 • de Vrijwilligersacademie. Daar staan cursussen, trainingen en workshops die uw vrijwilligers kunnen helpen in hun vrijwilligerswerk. Heeft u zelf ook een cursus die u beschikbaar wilt stellen aan vrijwilligers buiten uw eigen organisatie? Neem dan een kijkje op de partnerpagina van de Den Haag Doet Vrijwilligersacademie.

Vrijwilligersovereenkomst en intentieverklaring

Duidelijkheid voor alles. Maak samen met uw vrijwilliger afspraken op papier om verwarring achteraf te voorkomen. De intentieverklaring gebruikt u wanneer een WWB'er bij u aan de slag gaat. In de vrijwilligersovereenkomst staat wat ieders verantwoordelijkheden zijn en onder welke voorwaarden jullie samenwerken, zoals:

 • de uit te voeren werkzaamheden 
 • de termijn daarvoor 
 • een eventuele vrijwilligersvergoeding of reiskostenvergoeding 
 • rechten en plichten 
 • training en opleiding
 • verzekering

Vrijwilligersvergoeding

De Vrijwilligersvergoeding is voor iedereen gelijk, dat zegt de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV)
'Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft net voor de verkiezingen besloten dat de vrijwilligersvergoeding voor iedereen, ongeacht leeftijd of uitkering, gelijk moet zijn. De Belastingdienst heeft dit nu geëffectueerd en de website aangepast. Goed nieuws dus, voor zover een vrijwilligersorganisatie het zich kan veroorloven onkosten te vergoeden.'

Meer informatie vindt u op de website van De Belastingdienst.

Verzekering voor vrijwilligers

De Haagse Polis is een gratis verzekering van de gemeente Den Haag voor iedereen die vrijwilligerswerk verricht. De Haagse Polis biedt een ruime dekking voor ongevallen, persoonlijke eigendommen, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Bij schade neemt u of de vrijwilliger contact op met het Bureau Gemeentelijk Risicomanagement van de gemeente Den Haag, via rm@denhaag.nl of (070) 353 51 75.

Keurmerk Vrijwilligersbeleid

Wilt u als vrijwilligersorganisatie kunnen aantonen dat uw beleid op orde is? PEP Den Haag helpt u graag bij een certificering. Ook kunt u bij PEP terecht voor informatie over financiering, bestuur, communicatie en het werven en behouden van vrijwilligers. Lees hiervoor het Vrijwilligershandboek.

Haagse Hulde 2017

De Haagse Hulde is dé jaarlijkse prijs voor vernieuwend vrijwilligersbeleid.
Lees meer >>

Internationals

volunteer the hague, internationals

Staat u open voor een internationale ervaring?

Vijf redenen waarom internationals uitstekende vrijwilligers zijn:

 1. Ze zijn hoog opgeleid.
 2. Ze hebben een internationaal netwerk.
 3. Ze brengen nieuwe inzichten.
 4. Ze mogen vaak geen betaald werk doen, maar wel vrijwilligerswerk.
 5. Ze hebben tijd voor vrijwilligerswerk en zijn graag actief bezig.

Geïnteresseerd?

 • PEP komt graag langs voor een intake.
 • Samen met u bekijken wij welke werkzaamheden geschikt zijn voor internationale vrijwilligers.
 • Wij helpen u bij de vertaling van vacatures in het Engels.
 • Wij adviseren u graag over het werken met internationals.

Meer informatie

www.volunteerthehague.nl 
service@volunteerthehague.nl
070 - 302 44 44