Inschrijven

Samen verder in Den Haag: Volunteer buddy

Samen verder in Den Haag: Volunteer buddy

Doe jij vrijwilligerswerk en zie je mogelijkheden voor nieuwkomers? Laat het ons weten! We zoeken namelijk Volunteer Buddies, mensen die statushouders wegwijs willen maken in hun organisatie. Statushouders zijn vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning.

Word jij Volunteer Buddy? 
Stel je eens voor. Door oorlog en ellende heb je je huis en gezin moeten verlaten. Na een lange reis vol gevaar heb je eindelijk een plek gevonden waar je kan blijven. Een plek in een andere cultuur, waar je de taal niet kent en de weg niet weet. Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat je kunt meedoen, ervaringen opdoet en een waardevol netwerk opbouwt. Als vrijwilliger weet jij dat als geen ander. Daarom vragen we jou om Volunteer Buddy te worden.

Wat doet een Volunteer Buddy?
Als Volunteer Buddy zorg je ervoor dat een nieuwkomer zich welkom voelt in de organisatie waar jij al (vrijwilligers)werk doet. Dankzij jouw inzet krijgt je maatje de kans om de Nederlandse taal en gewoontes te leren en meer mensen in Den Haag te leren kennen. Andersom is het voor jou als Volunteer Buddy net zo leerzaam. Ook op jouw pad komen nieuwe mensen én gebruiken.

In het kort:
• Je neemt eventuele drempels binnen jouw organisatie weg, zodat er ruimte komt voor statushouders.
• Je zorgt voor een goede introductie van de nieuwkomer in je organisatie.
• Je zorgt dat de nieuwkomer wordt ingewerkt totdat hij of zij een eigen plek binnen de organisatie heeft gevonden.
• Je houdt regelmatig contact door te appen, te bellen of te mailen.
• Je zorgt voor een goede afronding. Als iedereen voldoende van elkaar heeft geleerd, neem je contact op met het Vrijwilligerspunt zodat jullie je eigen vervolgstap kunnen bespreken.

Je betekent echt wat voor iemand
'Als iemand vraagt hoe het met me gaat, voel ik dat ik ertoe doe'. Juist door in de startfase je betrokkenheid te tonen voelt iemand dat hij of zij mee kan doen in Nederland. Daar krijg je zelf ook veel voor terug. 

Doe je mee?
Als je je aanmeldt als Volunteer Buddy neemt een collega contact met je op om door te spreken waar je vrijwilligerswerk doet en wanneer je beschikbaar bent. Iedere Volunteer Buddy krijgt een basistraining in de vorm van een workshop waarin je meer leert over de achtergrond van een vluchteling, interculturele communicatie, taaltips en het wegwijs maken in je organisatie. Er zijn ook verdiepende workshops te volgen als je dat wilt.
Het Vrijwilligerspunt staat voor je klaar als je vragen of twijfels hebt waar je zelf niet uitkomt. 

Workshop: word volunteer buddy van een statushouder

Vacature: volunteer buddy


TERUG